Kepada sesiapa yang ingin menjadi sebahagian RIWAYAT BAYAN, sudilah kiranya meletakkan ‘link’ anda di sini. Sekian, terima kasih!

Dan di bawah ini ialah senarai BICARA MEREKA…

Tentang Segala

Rakan penulis

Bicara tentang buku

Bicara tentang IT/Bisnes

Blog Fotografi

Advertisements

62 Respons to “BICARA MEREKA”

  1. rastom Says:

    orang biasa-biasa yang luarbiasa ๐Ÿ™‚

  2. Bayan Says:

    luar biasa itu kadang wujud bersama satu rasa yang lain dalam jiwa. contohnya, bila kita teruja kepada sesuatu perkara…kita akan rasa sesuatu itu luar biasa. padahal ia biasa sahaja – penerangan ini tiada kaitan ngan en. rastom ek.

    encik rastom yang luar biasa, terima kasih sudi bertandang ke blog saya yang cacamerba ini. belum ada kekuatan untuk memaparkan kepakaran saya yang sebenar. insyaAllah suatu hari nanti….

  3. M1N4M1 Says:

    aku yg selalu blur..

  4. musnazdotnet Says:

    ye… sangat sudi…. he he…. link kat nama tu link biz saya…. yang ni, link blog saya, http://musnaz.scukz.com ๐Ÿ˜€

  5. dija Says:

    salam kenal dari Indonesia. Boleh baca-baca riwayat puan Bayan ni.. tak?
    Saya suka gambar buah tomat tu, segar sangat rupanye.

  6. dija Says:

    Rupanya sudah tengok budak2 comel tu? Langsung tamat sepertinya.. :p

  7. like2cmoon Says:

    riwayat hidup. kalau sudah ‘tiada’ maka tak kan ada lagi riwayat itu…

  8. Yadonk Says:

    halooooo boleh ikutan gak????
    begini pada dasarnya kita yang hidup pada masa sekarang ini terlalu mendramatisir atau terlalu berfikir dari aspek negatifnya dari karya kedua negara munkin masukan saya bisa bermanfaat
    untuk teman-teman yang di INDONESI
    “bagi sebagian kalian mungkin belum bisa trima lagu dari negeri tetangga kita, ya jangan dikomentari jeleklah, mungkin anda harus tau dan mengenal band-band dari Malysia macam “XPDC, KROMOX, AMUX. itu sabagian band mreka yang ngetop bukan di negeri sendiri juga di sebagian negara Eropa.
    untuk yang di MALAYSIA
    “kayaknya anda mengenal musik kami dengan baik, dalam artian semua aspek. Anda bilang kita serumpun, yaaa sebagai orang Indonesia kami cuman berharap anda bisa belajar dangan baik dari karya-karya orang yang bisa diakatan lebih tinggi satu tingkat dari kita. bisa kan???

  9. mudin001 Says:

    terima kasih, tok pun ada kat situ ya? ๐Ÿ˜€

  10. Affuan Says:

    mintak tuka affuan.wordpress ke affuan.net daling. hehe. ๐Ÿ˜€

  11. affuan Says:

    toce toce

    ๐Ÿ˜€

  12. Bayan Says:

    tu je? tak nak bagi apa2 ke? turunkan harga minyak ke, bagi subsidi parking kete ke…..hahahhaa

  13. cikgunurionline Says:

    MEKASIH KERANA SUDI MAMPIR KE BLOG GUE ๐Ÿ™‚

  14. Bayan Says:

    hahaha…sama-sama cikgu. Terima kasih juga kerana menyusul. Tiada apa yang menarik di sini.

  15. fendyzaidan Says:

    terima kasih keran amenyenaraikan situs saya di sini. salam kenal… ๐Ÿ™‚

  16. Bayan Says:

    Sama-sama. Dan terima kasih kerana sudi menghampiri blog saya. Tiada gambar cantik di sini [dengan anggapan, awak hanya suka melihat blog yang punya gambar cantik-cantik]

  17. fendyzaidan Says:

    saya juga suka membaca entri ilmiah dan pembuka mata. saya juga menulis, bukan sekadar gambar.

  18. Jehan Says:

    Salam ukhuwah…..

  19. scorchys Says:

    kak bayan saya sudah berpindah ke http://scorchys.com/blog

  20. Bayan Says:

    scorchys…akak dah ubah.

  21. nickmenza Says:

    baru perasan, blog saya telah dipadamkan ๐Ÿ™‚

  22. ustazsubhi Says:

    disember 2008 dihujung usia
    zulhijjah 1429 demikian jua
    Januari Muharam hampir tiba
    muhasabah diri bagaimana adanya

  23. ustazsubhi Says:

    KOTA BHARU – Akibat enggan membayar saman RM90 atas kesalahan menunggang motosikal tanpa memakai topi keledar, Mahkamah Majistret di sini semalam memerintahkan seorang pelajar sekolah pondok dipenjara dua hari.
    Ahmad Nasir Darus, 27, dikenakan hukuman tersebut selepas diputuskan oleh Majistret Tengku Amalin Ai’shah Putri Sultan Ismail Petra.
    Pelajar Pondok Pasir Tumboh itu disaman atas kesalahan tersebut di Jalan Pasir Tumboh dekat sini kira-kira pukul 6.30 petang pada 20 September tahun lalu.
    Dia disaman kerana menyalahi Kaedah 4 Motosikal (topi keledar) 1973 dan boleh dihukum mengikut Seksyen 119(2) Akta Pengangkutan Jalan 1987 yang dibaca bersama dengan Seksyen 128(1) akta sama
    Bagaimana dengan undang2 ini masih dipakai atau tidak kawan semua…ORDINAN LALULINTAS JALAN 1958
    P.U (B)23 Pada menjalankan kuasa-kuasa yang diberi oleh kaedah 5(2) ,Kaedah-kaedah Motosikal (Topi Keledar) 1973 Menteri dengan ini mengecualikan ggolongan- golongan orang yang berikut daripada kehendak memakai topi keledar iaitu:- (a) Haji-haji, Hajjah-hajjah dan Lebai-lebai yang memakai serban. (b) Sikh-sikh yang memakai turban Pengecualian diatas adalah diberi tertakluk kepada syarat bahawa golongan orang sebagaimana tersebut diatas itu memakai serban atau tuban, mengikut mana-mana yang berkenaan, semasa memandu atau menunggang motosikal diatas jalanraya. Dibuat pada 16 haribulan Desimber 1974. [ PN.(PU2) 40.KKP/600/17 DATUK HAJI ABDUL GHANI GILONG Menteri Kerjaraya dan Pengangkutan

  24. ustazsubhi Says:

    Malaysia adalah negara Islam ..kenapa orang punjabi atau disebut sikh tidak diambil tindakan…kenapa mereka mendapat keutaman..mereka bukanmelayu bukan islam tetapi mendapat keistimewaan…seepatutnya orang melayu yang mendapat keistimewaan tersebut

    1. Polis Cabuk Says:

      Inilah negara melayu warisan penjajah depa ni bukan nak ikut Islam nak jaga melayu pun tak boleh mereka ni orang tak beriman kut ada mufti pun bisu dan tuli.

  25. ustazsubhi Says:

    kalau mesti memakai topi keledar sepatutnya semua mesti pakai tak kira benggali (sikh) punjabi mesti buka dan pakai topi keledar…malanglah orang melayu ..yang memimpin melayu..tapi yang kena melayu.. yang lepas bangsa lain…malang sungguh orang melayu


  26. aku tak pasti pulak aku dah link ke belum blog kau ni. nanti aku check. kadang-kadang tak sempat nak check. sori ya. ha ha

    apa pun terima kasih sebab link aku…

    Encik Rahimin, bukan apa-apa bagi saya jika link blog saya tiada dalam simpanan blogger lain. Masing-masing punya jiwa sendiri. Jika blog saya tidak kena dengan jiwa encik, abaikan sahaja. Terima kasih sudi bertandang ke sini.


  27. Kenapa you orang mahu salahkan orang singh.. pergi saman itu kerajaan la.. orang Sikh tak de bikin salah apa apa.. kita ikut peruntukan undang undang sahaja.. dan untuk informasi anda.. mana ada singh bawa motor sampai jadi rempit semua.. tapi kita tak ada kutuk habis habis.. zaman ini orang buat betul tapi dipersalahkan pulak.. u orang patut salahkan makhamah.. bukannya menunding jari.. mana ada dapat apa apa.. hoi.. kalau mahu lagi pendapat u orang call sama saya.. ada banyak cara lain untuk dapatkan keadilan.. cari la lawyer singh.. ada banyak lawyer yang bagus kat malaysia ini semuanya singh..!! tak jadi masalah punya

    Bayan : Encik Thaswinderjit, mungkin berlaku salah faham dan ketidakfahaman sesetengah pihak mengenai hal ini. Kerana itu saya tidak mengisukan hal ini. Mungkin encik boleh berhubung terus dengan mereka yang mengutarakan hal ini di dalam blog saya.

  28. Indrasakty Says:

    Nombor telefon Ustaz Subhi itu pun ada di blognya kalau Encik Singh berminat mahu lanjutkan hal ini.

  29. ustazsubhi Says:

    betul singh bagus sebab itu kita suka itu karpal singh

  30. paksu Says:

    Assalamualaikum..sekarang tengok TV pula cerita tak best langsung ..tak ada edia ke pengarang pengarah cerita sekarang..
    Kita lihat petang petang umpamanya anak betong la dan laian lain hanya menceritakan kebodohan orang bandar hidup bersengketa bergaduh dan cerita tu perkara remeh sahaja..kenapa tak pandai buat cerita teladan yang baik..umpamanya rumahku syurgaku..menunjukan bagaimana kehidupan orang yang bahagia tiada porak pranda rumah tangga yang aman…cerita hantu seram pun cerita orang jahat juga..kenapa tak pernah ada cerita bagaiman orang yang beristeri empat yang hidup bahagia..yang dipaparkan orang hidup bercakaran rumah tangga..kalau pejabat menceritakan kisah tidak baik dipejabat..kenapa tidak tunjukkan cerita bagiamana pengurusan yang baik…perhubungan yang baik boss dan kakitangan…kisah keluarga bahagia umpamanya…ertinya orang hari ini memang tidak mengambil tahu tentang akhlak mulia..dan macam macam lagi yang tak baik dipaparkan termasuk akhbar..cerita buruk lebih banyak dari yang baik…tambah cerita indonesia di TV langsung tak guna..

  31. fndrocka Says:

    blog bayan best!
    link kan blog saya skali!

  32. paksu Says:

    Datuk Najib Kata Satu Malaysian
    Datuk Seri Tuan Guru Haji Hadi Kata Satu Kerajaan

  33. Polis Cabuk Says:

    Betul lah paksu tv hari hari ada gambaq indon saja sebab orang melayu dah kurang kut, apa meseg yang nak dibawa utk mendidik masyarakat pun tak tau, jenayah meningkat hari-hari polis patut jaga ketenteraman awam disalah guna jaga ceramah pembangkang, kita yang dok bayaq cukai bagi depa menketedaghah depa buat kerja lain.


  34. Seperti saya ini tidak sebahagian dari sahabat tersenarai yer. Baiklah, saya letak juga, seperti yang lain2. Lepas ni kalau mau tulis emel pun cuma mengetip dua tiga aksara sahaja agaknya yer!! ๐Ÿ™‚

    http://www.celikhuruf.blogspot.com

    1. Bayan Says:

      Jangan kecik hati ek. tak sempat la nak add.

      1. hantu bangkit Says:

        hoy kat mna keorang ney alah bowink arh huhay


  35. Kecik ati pun bukan mau dikongsi sama yang lain. Telan. Hadam. Buang. Sendiri2 juga.

  36. paksu Says:

    Assalamualaikum,
    Kalau kawan kawan suka boleh diajukan forum.atau apa tajuk untuk dibincangkan dalam paksu punya tapak web dibawah. atau untuk mencari teman berbicara,silakan melaui tapak ini. paksu berbicara akidah b9oleh dibahaskan.

    http://paksu.wordpress.com/akidah-tauhid/

  37. paksu Says:

    Assalamualaikum,
    kawan kawan selalu tengok TV tak . kenapa cerita sekarang asyik bergaduh je suami isteri anak dan laian lain lagi…kenapa tak ade cerita rumahtangga bahagia…bagaimana kehidupaan yang tenang aman bahagia..anak anak yang taat dan tekun belajar..rajin beribadah tidak ada…kisah dipejabat pula tidak ade kisah pekerja baik dengan majikan..boss yang perihatin dan mendidik pekerja nya taat pada Allah disamping bekerja
    kesimpulannya cerita baik tanpa pergaduhan dan persengketaan tidak ada

  38. paksu Says:

    wujud dua mahkamah itulah syirik pada hukum Allah

  39. ilham.hafiz Says:

    assalamualaikum w.b.t.

    hai kak… apa khabar? selamat hari raya aidilfitri. maaf zahir dan batin. harap sudi komen2 di teratak kecil saya… huhu…

    http://ilhamhafiz.blogspot.com

    terima kasih. ;p

  40. ustazsubhi Says:

    Assalamualaikum,

    dibulan puasa setan diikat sebab itu yang takpernah datang masjid atau surau boleh datang dan sembahyang sunat terawih lagi.tapi lepas raya setan tidak terikat lalu ia pula mengikat orang orang tadi dah tak boleh datang surau masjid lagi…lihat lah sendiri di surau dan masjid anda atau yang hampir dengan anda… yang hadir kalau dulu lepas isyak boleh sembahyang sunat terawih lagi sekarang sunat selepas isyak (ba’diah) pun dah tinggal dan beberapa orang sahaja….fikirkanlah fadilat ramadhan


  41. Salam jengah.Ilmu ni…boleh dikongsi bersama. Jemput datang ke rumah.

  42. ustazsubhi Says:

    Assalamualaikum .sekarang kita telah masuk tahun baru hijrah 1431 dan tiga hari lagi tahun baru masihi… SAbda rasulullah Sataftariqu ummati ala saasin wasabiin na firqatan…hingga akhir yang bermaksud akan berpecah umat ku kepada tujuh puluh tiga puak semua masuk neraka kecuali satu sahaja…sekarang umat islam berpecah sudah lebih dari 73 …dalam masaalah tauhid berpecah dalam fekah berpecah dalam sejarah berpecah..sejarah hijrah pun berpecah ada kata hijrah waktu siang ada kata waktu malam dan semua nya sekarang hanya men komen tulisan orang dahulu…satu ustaz nak utarakan disni dalam semua masaalah itu bagai mana kita nak buktikan yang benar sebab kita datang kemudian mana bukti yang tulisan orang ini betul orang ini salah ,kita hanya akan mendapat yang betul apabila kita hidup sendirizaman tu sekarang hanya terima catatan orang dahulu sudah seribu tahun lebih entah berapa banyak yang berubah dari yang sebenar kita tak tahu.
    Quraan tu sendiri kita terima sahaja sebagai benar , tidak kah munking ada yang tertinggal atau terlebih… syiah ada quraan yang tak sama dengan quraan orang sunnah..hadis yang taksama periwayat…bagaimana kita nak buktikan riwayat pereawi hadis itu betul…kita tak pernah jumpa bukhari senddiri umpamanya…muslim ka abu daud ka dan lain lain banyak perkara kalau nak dipersoalkan
    ustaz tulis ni sebab selalu membaca pertikaian orang sekarang pada ulamak terdahulu fikirkanlah bagaimana kita boleh selamat

  43. qXp9f8 Says:

    I want to post quick hello and want to say appriciate for this good article. TSy4jHOOR5p9Yc

  44. Fakrul Razzi Says:

    Salam,

    moga dapat berkongsi dalam Riwayat Cik Bayan

    dan ni link yang tak seberapa : )

    http://www.tari-kata.blogspot.com

  45. acne Says:

    That is the right blog for anybody who needs to find out about this topic. You realize so much its almost exhausting to argue with you (not that I really would wantโ€ฆHaHa). You undoubtedly put a new spin on a subject thats been written about for years. Great stuff, simply nice!

  46. paksu Says:

    Walau pun menang di dua DUN namun kita tetap tidak dapat membendung perpechan umah disebabkan pilihanraya.kalau lah wakil rakyat menteri dipilih oleh sultan seperti yang kita tahu sejarah melayu dan kita lihat dalam film tentunya umat melayu dapat diselamatkan dari perpecahan .Melayu berpecah yang untung dan seronok bukan melayu. ini lah yang ditinggalkan oleh Inggeris untuk merosakan orang melayu,, apakah zaman sebelum penjajahan Ingeris belanda dan jepun sudah ada pilihanraya….eertinya ini sengaja untuk memecahkan melayu. kalau pilihanraya memecahkan melayu… jangan buat pilihanraya…. sebagaimana merokok membahayakan kesihatan jangan hisap rokok…. kenapa melayu tidak faham dan tidak kenangkan keagungan melayu dimasa silam… mana hilangnya hang tuah lima bersaudara tak adakah dizaman moden ni penggantinya,,,tolak apa yang ditinggalkan oleh Inggeris…tegakan melayu kalau benar melayu… tegakkan ISLAM kalau benar benar Islam


  47. Thanks for your posting. Another issue is that being photographer will involve not only issues in catching award-winning photographs but hardships in getting the best dslr camera suited to your requirements and most especially problems in maintaining the quality of your camera. This can be very true and evident for those photography fans that are in capturing this nature’s eye-catching scenes : the mountains, the actual forests, the actual wild or seas. Going to these adventurous places surely requires a video camera that can meet the wild’s unpleasant settings.

  48. man underhypies Says:

    hehe

  49. man underhypies Says:

    hsSqlAMUqlAyQuMz sume sahabat yuNK PLING Baek HTI LEH JOIN KOT NAK KNGSI NAN KEORANG BRU JEW PTOZ CINTA NEY NGEHEHEHEHE BESTNYA

  50. man underhypies Says:

    hye hsSqlAMUqlAyQuMz sume sahabat yuNK PLING Baek HTI LEH JOIN KOT NAK KNGSI NAN KEORANG BRU JEW PTOZ CINTA NEY NGEHEHEHEHE BESTNYA

  51. thah nakatsu Says:

    saya suka membaca…:)
    sudi bersahabat dengan sesiapa sahaja…

    http://fatihahsyedali.blogspot.com/

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s