BERSEDIALAH DENGAN KEHIDUPANMU….

“DEMI MASA, SESUNGGUHNYA MANUSIA ITU BERADA DALAM KERUGIAN KECUALI ORANG YANG BERIMAN DAN BERAMAL SOLEH YANG BERPESAN DENGAN KEBENARAN DAN BERPESAN DENGAN KESABARAN” (AL-ASR : 1-3)

 

Ini adalah secebis rasa seorang perempuan yang ‘biasa-biasa’ sahaja.

Pengalaman menulis :

ARTIKEL

Menjadi penulis laman web (wartawan) sejak dua tahun yang lepas sehingga kini. Menulis artikel pelbagai isu seperti kekeluargaan, wanita, sosial, tokoh, komentar, remaja, ekonomi, sains dan teknologi serta kesihatan.

Kesemua artikel yang ditulis dimuatkan dalam :

http://www.yadim.com.my

Blog Psittacula Alexandri

– Artikel ‘Bahasa Rempah Utama Komunikasi, Majalah Dewan Bahasa, Januari 2010.

– Artikel Jurubahasa Isyarat di dalam Majalah Dewan Bahasa, isu Februari 2008

PUISI

– Puisi Satu  Berita Mingguan, 7 Februari 2010.

– Buku Antologi Puisi Malaysia-Indonesia, terbitan Pena 2009 sempena Pertemuan Penyair Nusantara 2009 di DBP.

– Buku Gema Serunai Hati 9. Antologi puisi Penulis Muda Negeri Sembilan, terbitan PEN, tahun 2009.

– Puisi ‘Menunggu Pupus’ yang tersiar di Mingguan Malaysia.

BUKU

– Menjadi penulis bersama dalam buku projek (blook)  Gangguan Teksual yang diterbitkan oleh Sindiket Sol-jah pada tahun 2008.

– Menjadi penulis bersama dalam buku projek Sayembara Romlah : The Untold Stories yang diterbitkan oleh Sindiket Sol-Jah pada tahun 2008.

– Penulis bersama di dalam buku Teknologi Melayu, terbitan Akademi Pengajian Melayu, Universiti Malaya pada tahun 2005.

Penyunting :

– Planet-Planet Cinta oleh Maria Kajiwa terbitan PTS

– Syaakur : Pejuang Dua Dunia oleh Resmanshah terbitan PTS

– 10 Juta Fulus oleh MAsdalifazli terbitan PTS

Terus menulis. tidak kira apa juga medium penyiarannya.

email;

Advertisements

118 Respons to “BICARA BAYAN”

  1. nayla zahra Says:

    ikut baca-baca .. lam kenal

  2. syafiqsunny Says:

    woman power..
    slamat berkarya.
    🙂

  3. raiedzall Says:

    Laptop tu awak punya ke?

  4. Bayan Says:

    soalan tak berkenaan ngan tajuk…hahahahhaa. tapi saya jawab gak –

    Lap top disediakan oleh pihak penganjur untuk wartawan yang akan membuat berita. Lap top saya ada kat rumah. Berminat nak beli lap top yang ada dalam gambar di atas? sila hubungi pihak penganjur MIHAS 2007.

  5. al-Marbawi Says:

    salam perkenalan…

    1. secret Says:

      salam perkenalan

  6. raiedzall Says:

    Tima kasih atas jawapan..

    err.. yang tergantung kat bahu tu beg awak ke?

    he..he.. tak payah jawab, gurau aja.

    Salam perkenalan.

  7. Bayan Says:

    eee…rasanya nak tukar je gambar tu…tak pun tak yah buh gambar sebab gambar tu mengundang tanda tanya kepada pihak lain…ok tak?

  8. choks Says:

    Baru update profile ker?
    Gambar atas tuh macam pernah tgk jer background dia…
    dlm album parent sy ada kot…kalau tak salah
    salam perkenalan…

  9. azuel Says:

    Kalau memang “kakak” pingin tambah kawan, izinkan saya untuk meambahkan deretan “kawan ngeblog”…. 🙂 Salam kenal

  10. Bayan Says:

    selamat berkenalan azuel. semoga silaturrahim yang bakal dijalinkan kekal selamanya. aminnn….

  11. izrittzz Says:

    Fulamak, bahasa yang Adik gunakan memang ada kelas jadi wartawanlah … cayalah yang baik tu teruskan. Berkawan biar jutaan tapi berkasih biar 1 je. Selamat maju jaya dalam bidang penulisan.

  12. acm Says:

    hi, saje je. good blog. keep it going

  13. Bayan Says:

    tq acm. tunggu blog dr awak. Mungkin ada sesuatu yang patut kita belajar dari perjalanan lalu, walaupun simpangnya berlainan kini.

  14. palie Says:

    salam… nice blog… awak wartawan mane yek?

  15. kopepod Says:

    Assalammualaikum.
    saya juga mencari kenalan baru untuk berkongsi pengalaman. 🙂

    keep on writing!

  16. raiedzall Says:

    Laaa.. dah takde gambar pakai laptop tu?

  17. Bayan Says:

    en.raiedzall, maaf gambar itu sudah di’spam’ kerana menimbulkan kontroversi….hehehhe.

  18. ajet66 Says:

    Kalau nak tahu camna nak paste Iklan, sila e-mel saya.

  19. Bayan Says:

    terima kasih encik ajet66

  20. lagendabuta Says:

    Salam bayan….datang menziarah.

  21. Bayan Says:

    salam KS juga (dengan tangan yang berlapik). hehehe..selamat datang dan semoga terhibur.

  22. babazahra' Says:

    assalamualaikum
    selamat bertemu di alam siber. teruskan usaha yang baik ini.Terima kasih.

  23. Bayan Says:

    terima kasih en. babazahra’, sama-samalah kita berblog demi redha Allah.

  24. aku Says:

    lah… memang wartawan rupanya…

  25. Bayan Says:

    hehhee…saya budak baru belajar…kalau salah tolong tunjukkan..

  26. bylilac Says:

    mahu jd kawan
    =)
    *wink wink*

  27. Bayan Says:

    sangat boleh…Untuk permulaan? selamat berkenalan dan terima kasih kerana sudi bertandang ke sini. sila la datang lagi..

  28. Life Of AKU The Episode Says:

    salam ramadhan … selama ni ingat bayan ni … ???

    apa-pun teruskan niat yang suci murni itu …. maaf belum jawab tag lagi, insyaAllah saya cuba ….

  29. Bayan Says:

    apa ye yang saudara ‘ingatkan’ tu? harap-harap perkara baik. insyaAllah.

  30. armyzx Says:

    salam ramadhan dari sy penghuni blogosfera.. terima kasih bg komen kt blog sy tu…hanya blog seorg insan bergelar lelaki… hope tak keliru lagi…hehehe. ‘man make the choices and man dont look back’

  31. Bayan Says:

    thanks man..’women make the choices too and women dont look back too’

  32. azrul Says:

    cik bayan, ambigram anda dah siap, tapi tak tahulah cantik ke tak, hehe..
    saya buat perkataan ‘bayan’, susah juga.. 🙂
    terima kasih atas request anda!

    http://azrullaughed.wordpress.com/2007/09/19/err-just-okay-i-guess/

  33. Bayan Says:

    hehehe saya suka. suka sangat. tapi jeles sebab tulisan untuk perkataan tongah sangat cantik cam kaligrafi…apa pun sangat berterima kasih kerana bersusah payah.

  34. M1N4M1 Says:

    keseorangan kdg2 best tapi kdg2 mula la rasa sunyi gile hehe

  35. Bayan Says:

    ikut situasi la. kadang kita nak bersendirian. so bila ada orang kacau atau membebel…kita cakap je ‘just shut up’…hehhehehe

  36. musnazdotnet Says:

    oh… bayan ni perempuan rupernye… ho ho…. saya dulu ada gak member nama bayan, die lelaki….. tu yang terpengaruh paradigma saya tuh…. – salam perkenalan 😀

  37. Bayan Says:

    hehehe…salam perkenalan juga. lama ek awak tak update musnaz@blogmas tu….huhuhuhu ada sedikit rasa kecewa laaa…

    bayan? lelaki? perkataan bayan tu bukan ke ada ciri-ciri feminin?

  38. Kiki grindawangsa Says:

    hehe. kita punyai impian yang sama untuk menerbitkan cerpen mahupun novel.
    bak kata anda, tiada yang mustahil dalam hidup!
    🙂

  39. Bayan Says:

    thanks mbelgedez.

  40. amien7 Says:

    salam..

    manusia memang seronok membaca kisah manusia…
    jadi tahniah atas penceritaan yang bagus…tahniah…

  41. Bayan Says:

    terima kasih encik amien kerana sudi singgah. saya cuba yang terdaya mendeskripsi hidup melalui penulisan. bukankah persuratan kita suatu waktu dahulu antara yang terbaik?

  42. KNizam Says:

    singgah jap kat sini ek. hehehheh 🙂

  43. Bayan Says:

    Knizam, terima kasih sudi menjejak kaki ke sini. kalau boleh datang selalu 🙂

  44. Jue Idris Says:

    Assalamualaikum…
    Saya tertarik membaca hasil tulisan saudari menerusi blog. Salam perkenalan dari saya dari UIA, Gombak

  45. Bayan Says:

    Jue idris.. saya juga senang menerima kunjungan dari anda. tulisan saya picisan cuma. Jika ada kelamahan dan kesilapan fakta jangan segan2 untuk menegur. Terima kasih…

  46. waterlily Says:

    Salam kenal-kenalan. Indahnya bahasa kita jika tahu menggunakannya dengan betul ya Bayan.

  47. Bayan Says:

    salam kenal waterlily. siapapun kita, sebaiknya kita gunakan keistimewaan kita walaupun kemampuan terbatas.

  48. nuriman Says:

    salam bayan,,,tumpang lalu…aku juga mencari kawan bayan..mencari kawan yg sudi berkawan dgnku…salam tahun baru 2008………

  49. ssobri Says:

    Best a bayan mengayat… Salam perkenalan

  50. iris Says:

    sedih aku baca coretan si bayan ni, teringat zaman aku makan mee goreng sorang2 kat cafe kolej dulu.

  51. Bayan Says:

    nuriman : salam perkenalana nuriman. semoga ukhuwah antara kita terjalin walau tidak bersua muka.
    ssobri : ayat yang mana? hehehhe salam perkenalan juga
    iris : sedih ke? alahai, tak lah sedih sangat, at least kita makan juga walaupun keseorangan kan?

  52. aliff Says:

    Salam, dok wat pe tuh?
    Karang cerita/cereka gape?

    He!he! Kena kenan Awang Goneng, baru habis baca buku “Growing Up In Trengganu”.
    Membalas kunjung!

  53. Bayan Says:

    aliff….sedang sibuk juga [tapi sempat update blog ek]

    Selamat berkunjung…

  54. puteribongsu Says:

    mahu cari kawan?
    ya, saya juga mahu jadi kawan..terima kasih atas kunjungan ke Ujana Puteri Bongsu..
    maaf sungguh2, kerana saya tidak menyapa saudari sewaktu di kongres..namun syukur juga, kita jumpa di alam maya..

    moga terus berhubung, bersahabat..

    salam ikhlas, nasriah abdul salam

  55. LuNa Says:

    akum bayan…aku ni tgh cari2 kwn ble tukar2 pendapat dan berkongsi apa je cerita kan…hehehhe…best la dpt baca cter2 ni hehehhe..

  56. Insan Kerdil Says:

    terima kasih lawat ke blog insan kerdil….
    nanti lawatlah lagii…huhu

  57. Bayan Says:

    insyaAllah…..teruskan menulis.

  58. agni Says:

    sudahlah malaysia kau memeng benar 2x pencuri yang ulung baik pulau maupun kesenian INDONESIA.miskin budaya lho JANGAN GILA DOOOOOONK!

  59. Bayan Says:

    Agni, jika sudi, anda boleh beri link anda atau email supaya kita boleh berbincang secara bijak dan baik. Bijak dan baik. bijak dan baik.

    Kerana itu sifat saya. tidak mahu gaduh-gaduh. Itu sifat saya, orang Malaysia.

  60. giornale Says:

    aiii…salam…:)

  61. Bayan Says:

    giornale..Salam kembali.

  62. Daoes Says:

    Salam kenal Bayan…
    Ternyata kamu seorang Perempuan..saya pikir laki-laki..
    Senang bertukar fikiran dengan Anda…

    Salam Kenal…

  63. Bayan Says:

    Daoes, terkejut ya. Ramai yang keliru tentang gender saya sebenarnya. Harap perbezaan gender tidak mempengaruhi perbincangan kita.

  64. abuyon Says:

    kalau free meh la join TT utk mantapkan lagi skill photography…

  65. Daoes Says:

    Bagi saya, lelaki atau perempuan sama sahaja….sama dimata Allah SWT.

  66. Daoes Says:

    Bayan, komen-komen yang mengisyaratkan permusuhan tidak usah ditanggapi…
    Tidak semua rakyat Indonesia seperti itu..
    Anda tak perlu takut. Anggaplah hanya angin lalu..
    Seperti kata pepatah:
    “Satu musuh sudah terlalu banyak tetapi seribu teman masih terlalu sedikit…”
    Saya diantara seribu temanmu…

  67. Bayan Says:

    abuyon : joint TT? apa tu? Sorry, tak ingat.
    Daoes : Terima kasih, semoga bermanfaat.

  68. JuliaNa Says:

    Assalamualaikum bayan,

    Terima kasih kerana melawat blog saya, selamat berkenalan!!!semoga selepas ni semakin luas jaringan persahabatan kita.

    Saya baru je buat blog tu 2 hari lepas, masih banyak yang perlu dipelajari. Kalau sudi berilah tunjuk ajar..:D

    Have a wonder day ya!!!

  69. Qaiyum Says:

    Burung Bayan ?? Cmane Ek Rupabentuk Dan Sifat² Burung Bayan ? Tak Penah Terjumpe Pun Rasenye Dalam Dunia Realiti.. Hehe.. Selamat Meneruskan Penulisan Anda..

  70. nitzzz Says:

    SubhnAllah.. blognya bagus.. lam kenal dari ana.. sodara di seberang pulau.. south sumatera – ina..

  71. Bayan Says:

    Terima kasih Juliana, qaiyum dan nitzzz. Semoga bermanfaat dan beroleh sesuatu.

  72. kantoi Says:

    hi..bayan

  73. Bayan Says:

    Hai kantoi…mana url atau email anda?

  74. syed Says:

    salam.betul ke kuning telur banyak khasiat?sebab apa yang saya belajar,banyak kandungan kolesterol dalam kuning telur…bole nyatakan sumber….terima kasih

  75. saorangorang Says:

    salam…

    pencarian mencari nama rempah menemukan saya dengan blog ini.

    teruskan perjuangan !

  76. iris Says:

    salam citra dari senawang

  77. budak kampung Says:

    nk hinggap kat sini jgk..
    salam ‘hinggapan’..

  78. Bayan Says:

    Salam hinggap budak kampung.

  79. Well Says:

    Blog yang simple tetapi kandungannya baik sekali…teruskan usaha.

  80. Bayan Says:

    well, terima kasih sudi bertandang

  81. paksu Says:

    2008 diujung usia
    2009 menyusur tiba
    umur bertambah ertinya kurang
    pintu kubur hampir menjelang

  82. anak_ibu Says:

    teruskan cita2 awak….hanya kecekalan dan kesungguhan akan menghasilkan sebuah karya yang hebat.kejayaan sudah lama menanti, cuma masa belum sesuai untuk awak meraikan….

  83. syirfan Says:

    Salam…

    Penulisan yang kritis. Sangat menarik. Digarap dengan gambar yang bersuara. Moga terus berjaya…

  84. Bayan Says:

    Syirfan, samalah kita. Semoga bidang ini memberi manfaat bukan sahaja buat diri sendiri tetapi orang lain juga. InsyaAllah. Amin.

  85. Dynac Says:

    “Setiap kali bayan terbang, pelbagai perkara yang dilihat. Pandangan dari atas memberi nilai yang pelbagai. Tapi itu bayan, seekor burung yang boleh terbang ke mana sahaja selagi sayapnya mampu. Manusia yang berselindung sebalik nama bayan ini belum tentu mampu melihat pelbagai perkara terutama dari sudut pandangan atas. Tidak mampu!”

    Sesuatu perkara/situasi lebih dapat difahamkan sekadar-kadar dengan melihatnya, dengan lebih mendalam? Mendalam dengan kata lain, memikirkan sebab-sebab dan kesan-kesan yang lebih kompleks.. Sehingga bayan yang ruangan penglihatannya sangat luas bila terbang, dipersamakan dengannya? 🙂 sesungguhnya Allah itu Maha Mengetahui..

  86. Bayan Says:

    “Sehingga bayan yang ruangan penglihatannya sangat luas bila terbang, dipersamakan dengannya?”

    Encik Dynac, saya kurang arif maksud ayat ini. Dan apa perkaitannya dengan ayat yang saya bina untuk menggambarkan diri saya itu. Harap dapat membantu.

  87. Dynac Says:

    “Setiap kali bayan terbang, pelbagai perkara yang dilihat. Pandangan dari atas memberi nilai yang pelbagai.”

    Penglihatan bayan yang luas = Sesuatu perkara/situasi lebih dapat difahamkan sekadar-kadar dengan melihatnya, dengan lebih mendalam? Mendalam dengan kata lain, memikirkan sebab-sebab dan kesan-kesan yang lebih kompleks..

    Sebenarnya saya cuba membuat kesimpulan dengan memperkaitkan antara penglihatan bayan dan kemampuan melihat sesuatu perkara yang tinggi/luas/pelbagai..

    *Sebenarnya ia bukanlah berkenaan diri anda..

    Ini kerana saya tidak menyentuh apa-apa pada ayat sambungannya:
    “Manusia yang berselindung sebalik nama bayan ini belum tentu mampu melihat pelbagai perkara terutama dari sudut pandangan atas. Tidak mampu!””

    Minta maaf kerana tidak berapa memahami penulisan saya..

    Apapun, gaya bahasa anda memang amat baik..

    1. Bayan Says:

      Terima kasih atas penjelasan. Maaf kerana kurang memahami pada dasarnya. Apapun, semoga apa yang ada di blog saya memberi manfaat. Blog encik apa kurangnya…

  88. March Says:

    Yr blog is a sweet diversion when i’m craving for sugary candies of life..

    Keep up the good observations and sharings on your side..

    1. Bayan Says:

      Terima kasih March. Semoga bermanfaat.

  89. Nana Says:

    Salam perkenalan.

    Saya tertarik dengan koleksi foto saudari di blog ini, juga tulisan saudari yang amat tertib gaya bahasanya.

    Saudari sememangnya memiliki bakat dalam bidang kreatif – fotografi dan penulisan. Teruskan menulis, semoga ia memberi manfaat kepada pembaca. Teruskan berfotografi, semoga ia mampu menjadi sumber inspirasi kepada insan lain.

    1. Bayan Says:

      Alhamdulillah jika bicara rasa saya, jika bicara mata saya mengundang sesuatu kepada Juliana.

      Saya kira semua orang punya bakat itu. Bakat yang lain dari yang lain. Guna atau simpan, terpulang pada diri. Saya cuma mahu mencuba, dan memberi walau sedikit.

      Semoga bermanfaat, sepertimana blog Juliana yang juga punya identiti tersendiri.

      *kumpul duit untuk pesta buku. Mungkin kita boleh bertemu di sana.

  90. luqman Says:

    Salam.
    Minta maaf,

    sy x berapa minat dengan seni sastera kerana membuatkan sy berfikir berulang kali dan membaca banyak kali. sebab tu sy habiskan masa yang agak lama terpaku mengadap blog saudarai ni.er…minat ke x minat sy sendiri kurang pasti..lagi satu sy x suka ngan burung bayan..hihe minta maaf ye ,walaupon meriah setiap kali pulang di waktu senja,tabiat die ni suka merosakkan bunga2 kelapa di kebun saya tu..x kira la ape jenis bunga pon.. tapi x pelah itu rezeki die kan.

    jgn ambil hati ye tulisan sy pon x mencerminkan tulisan melayu..

    1. Bayan Says:

      Ya, ada orang tidak serasi dengan sastera. Jadinya, usah paksa diri jika ia memeningkan. Oh, ya kah burung bayan bertingkahlaku sebegitu? Saya tidak kaji pula tabiatnya.
      Harap maafkan kawan saya yang merosakkan kebun encik itu. Hehehhe…Tapi, jika itu makanannya, saya boleh buat apa?

      1. luqman Says:

        owhh..jadi kenapa memilih bayan. hihe..

        1. Bayan Says:

          Setipa kejadian itu punya kebaikan dan kelemahan. Yang baik jadikan panduan, yang buruk pula jadikan tauladan. Tidak salah rasanya memilih nama bayan.


  91. Hi,

    If you want to add Facebook or email sharing buttons to your blog posts, there’s a plugin that does it for you: http://tinyurl.com/sharebuttons

    Hope you find it helpful!

    Cheers,
    Jerry

  92. langkah kanan Says:

    Selamat berkenalan juga..

  93. zuriaf Says:

    hehe..sengaja nak jadi tukang komen yang ke 100.. 😀

  94. bayan Says:

    oooo ok. Tapi kalau tidak termasuk tuan rumah, encik pengkomen yang ke 94. Camna ni? hehehhe

  95. zakishah Says:

    Unik!Sy suka bayan!

    1. Bayan Says:

      Terima kasih Zakishah. Semoga bermanfaat kunjungan ke sini.

  96. sue Says:

    salam ziarah dan selamat berkenalan..he he

  97. Qq Says:

    Salam Kenal…:)
    Salut juga ma tulisan kamu Musik Indo VS Malay, sbg orang Malay kamu cukup fair dan wise dalam menjawab commment yang kadang ga sopan.

    Semoga bisa tetap keep in touch ^^

  98. N.Faizal Says:

    Salam, jenguk-jenguk. Nanti kalau jumpa jangan lupa ambil gambar saya. hehehehe

  99. fara Says:

    Sy xsuka bayan. nama yg xsedap

    1. Bayan Says:

      Tak sedap tak apa. Tak suka pun tak apa. Dunia tetap berjalan macam biasa.

  100. ustazsubhi Says:

    BETAPA dangkalnya alasan seorang konstabel polis bernama Che Sidek Omat Mat Hassan yang memberi alasan kenapa beliau saman seorang pelajar pondok di Pasir Puteh kerana kesalahan tidak pakai topi keledar walaupun pelajar berkenaan memakai serban ialah kerana pelajar berkenaan masih belum lebai.

    Menurut kaedah motosikap (Topi Keledar) pengecualian diberikan kepada haji, sikh dan lebai daripada memakai topi keladar.

    Berpandukan kaedah yang disenaraikan itu jelas pelajar pondok itu bukan haji, sikh… tetapi apakah ukuran Konstabel itu yang pelajar itu belum lebai itu tepat? Tahukan konstabel itu apakah ciri-ciri lebai?

    Yang ingin ditanya di sini apakah kalau pelajar berkenaan pakai serban dan jika berlaku kemalangan kepalanya akan cedera disebabkan tahapnya belum lebai. Dan apakah kepala sikh dan haji walaupun pakai serban kalau belanggar kepalanya selamat?

    Kadang-kadang tindakan polis lucu dan dangkal. Kerana berlaku hal-hal demikianlah menyebabkan kita merasakan ada kalangan anggota polis yang diberi tanggungjawab menjaga keselamatan, keamanan bertindak disebaliknya, menyusahkan orang ramai!

    Tidak hairanlah kalau semalam juga dilaporkan seorang anggota polis diremen kerana merogol tahanan perempuan!

  101. hasfa Says:

    makin bnyk kita membaca dan menulis… makin bnyk lah kita x tahu. ye dak?

  102. ustazsubhi Says:

    Assalamualaikum, Esok hari Jumaat 15 Jan 2010 akan berlaku gerhana matahari .. kalau sanda masih ingat 4 perkara berlaku pada hari jumaat berturut tahun ini:

    1. Awal Muharam Hari JUMAAT
    2. Awal Tahun Baru JUMAAT
    3. Gerhana Bulan Jumaat
    4. Gerhana Matahari Jumaat

    Didalam hadis SAW di ceritakan Qiamat akan berlaku pada hari Jumaat tetapi tidak diketahui tarikh nya .. terpulang lah masing masing untuk berfikir ustaz hanya teringat sahaja berturut jumaat berlaku peristiwa
    tahun Hijrah Tahun Masihi Gerhana bulan Gerhana Matahari


  103. Salam’alaikum…

    Cooooollll… Suka dengan foto2 nya dan ide cara penyampaian idenya…

    Keep writing, salam kenal ^^v


  104. Banyak pengalaman penulis ye?

    1. Bayan Says:

      Tidak banyak. Masih belajar.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s