Bahan-bahannya
- 4 biji limau nipis/kasturi jeruk
- 10 biji belimbing buluh jeruk
- 20 biji cermai jeruk
- 5 biji mangga muda jeruk
- 1 cawan kismis
- 5 biji buah pala jeruk
- 1 mangkuk kecil halia jeruk
- 10 biji prune
- 250gm buah asam boi – warna merah
- 5 biji buah bidara jeruk
- 20 biji bawang merah, biar sebiji-sebiji
- 5 biji bawang putih, biar sebiji-sebiji
- sedikit bijan goreng
- 1/2 botol kecil cuka putih
- 2 1/2 cawan gula
- 1 1/2 cawan cili kering yang telah siap dikisar
- 2 sudu serbuk ketumbar
- 1 sudu serbuk jintan manis
- 1 sudu serbuk jintan putih
- sedikit bijan goreng
- 5 biji bawang merah dihiris
- 3 biji bawang putih, dihiris
- 1 cawan minyak untuk menumis
Cara Menyediakannya
- Panaskan minyak, tumiskan bawang hiris hingga wangi. kemudian masukkan cili kisar. Bila cili garing, masukkan serbuk ketumbar, jintan manis dan jintan putih.
- Bila telah wangi, masukkan gula dan cuka. bila gula telah larut dan pekat, masukkan buah-buahan serta bawang. Masaklah hingga pekat dan agak kering.
- Akhir sekali, masukkan bijan goreng. Bolehlah diangkat dan dihidangkan.
ps : Acar tahan disimpan selama dua minggu.
Selamat mencuba.
September 5,2007 at 6:31 pm
erm sedapnya acar
biasa makan time kenduri kawin jer.
kecur liur seh!
September 5,2007 at 11:48 pm
Acar yang dibuat dari buah-buahan yang segar. amat sedap dimakan bersama nasi panas atau dimakan begitu sahaja. Rasanya yang pedas dan manis memberikan satu kenikmatan yang tidak terhingga.. nyam nyam
September 7,2007 at 3:18 am
buat per???
hapdet…pls!!!
September 7,2007 at 5:20 am
alahai…maaf la, saya tak update lama. ada seminar luar pejabat la. insya Allah Isnin ek, penat ni…
September 10,2007 at 12:21 am
salam ziarah…
heheh mulakan dgn bismillah…
semoga diberkati allah…
😛
September 10,2007 at 3:48 am
salam bayan,
nanti boleh buat sempena menyambut puasa..huhuh
September 11,2007 at 12:05 am
heehee…kepada semua, saya minta maaf, hidangan ini belum pernah saya cuba walaupun saya selalu meratahnya apabila ada di depan mata. Kalau jual mesti laku kan…
September 17,2007 at 6:12 am
salam ramadhan…sedap nampak acar buah tu bulan2 pose gini…..terliuq rasenya……
September 18,2007 at 12:43 am
alahai, jangan terliur dibulan puasa. petang nanti carik kat bazar ramadhan ye.
November 11,2007 at 5:21 am
saya tidak mengerti
Disember 30,2011 at 9:54 pm
Thanks for sharing this recipe but could anyone kindly translate this to English??
Januari 31,2012 at 3:15 pm
Dear nicole,
Please use Google translate Malay – English
Julai 18,2012 at 3:18 pm
eleh….carik la makanan laen…tu semua maknan proses, tapi saya pun suke..he..he
April 26,2013 at 10:59 pm
Hello, after reading this awesome article i am too delighted to share
my knowledge here with mates.