Penulis memikul peranan yang amat besar. Dosa dan pahala dijunjung selagimana tulisannya ditatap mata dan isi kandungannya dicerna mengisi sel otak manusia. Ini Kerana tulisannya dicetak dan dirakam di atas kertas, dan tidak boleh dipadam sewenang-wenangnya!

Di London, penulis Britain, J K Rowling yang dikenali menerusi karyanya Harry Potter, muncul individu meraih pendapatan tertinggi dalam senarai majalah kewangan Forbes dengan memperoleh kira-kira £150 juta (RM1.05 bilion) sepanjang tahun lalu. Buku Harry Potter dalam beberapa siri yang bertumpu pengalaman budak lelaki yang memiliki kuasa ajaib, dijual kira-kira 375 juta naskhah di seluruh dunia. Buku terbaru Harry Potter And The Deathly Hallows, dijual 44 juta naskhah selepas berada di pasaran sejak Julai tahun lalu.

Tidak terlupakan penulis buku Man From Mars, Women From Venus oleh Dr. John Gray, karya-karya Dan Brown, John Grisham, Stephen King, Ian Fleming dan banyak lagi.

Mereka mampu meraih pendapatan yang lumayan hanya dengan mendokumentasikan pemikiran dan idea mereka dalam bentuk penulisan. Melihat kepada situasi di Malaysia, berapakah nilai pemikiran rakyat negara ini jika didokumentasikan?

BACA SETERUSNYA…