“Dan sesungguhnya Kami telah datangkan kepada mereka, sebuah Kitab (Al-Quran) yang Kami telah menjelaskannya satu persatu berdasarkan pengetahuan (Kami yang meliputi segala-galanya), untuk menjadi hidayat petunjuk dan rahmat, bagi orang-orang yang (mahu) beriman.” (A-A’raaf: 52).

Artikel ini bukan mahu membandingkan al-Quran dengan mana-mana penghasilan karya di dunia. Al-Quran merupakan kitab suci agama Islam yang tiada tara bandingnya dari segi nilai dan isi kandungannya. Isi kandungannya yang tidak pernah berubah sejak pertama kali diturunkan, sudah membuktikan kesucian dan keagungan kitab Allah ini.

Definisi al-Quran ialah: “Kalam Allah s.w.t. yang merupakan mukjizat yang diturunkan (diwahyukan) kepada Nabi Muhammad dan yang ditulis di mushaf dan diriwayatkan dengan mutawatir serta membacanya adalah ibadah”. Al-Quran menerangkan segala sesuatu, benar-benar dari Allah, ubat segala penyakit, perkataan terbaik, jalan keluar daripada fitnah dan meliputi segala zaman.

Al-Quran diturunkan secara beransur-ansur dalam masa 22 tahun 2 bulan 22 hari atau 23 tahun, 13 tahun di Mekah dan 10 tahun di Madinah yang diwahyukan kepada Nabi Muhammad s.a.w. melalui bermacam-macam cara dan keadaan. Dan setiap proses penurunan itu dilakukan dengan tujuan tertentu. Sesungguhnya hanya Allah maha mengetahui segalanya.

Baca selanjutnya…

*Artikel ini terinspirasi daripada pertandingan Baca Naskhah Klasik sempena Hari Buku dan Hak Cipta Sedunia 2008 yang berlangsung pada 23 April yang lepas.

Advertisements