MEREKA sudah bertunang. Minggu lepas, keluarga pihak lelaki datang merisik dan meminang di rumah keluarga pihak perempuan. Selain pemberian cincin dan sedikit barang hantaran, satu majlis kecil juga diadakan untuk mengisytiharkan bahawa anak gadis mereka sudah menjadi tunangan orang. Cincin yang tersarung di jari manis menjadi bukti bahawa anak gadis mereka tidak boleh diganggu lagi.

Zaman dahulu, tanda-tanda seperti cincin, inai di jari dan kebebasan antara pasangan amat dititikberatkan. Hal ini menjadi adat dan budaya dalam masyarakat Melayu khususnya dalam memelihara keharmonian sistem sosial mereka. Falsafah hidup masyarakat zaman dahulu yang dipengaruhi oleh pelbagai anutan agama menjadikan pantang larang sebahagian daripada kelangsungan hidup mereka.

Oleh hal yang demikian, masyarakat Melayu zaman dahulu mengenakan syarat-syarat yang ketat kepada pasangan yang bertunang agar pasangan tersebut kekal dalam ikatan pertunangan dengan selamat sehingga diijabkabulkan. Peraturan atau syarat-syarat itu juga membolehkan pasangan memelihara diri masing-masing agar tidak melewati atau melangkahi tuntutan agama.

Baca SELANJUTNYA..

Advertisements