2005700456444661379_rs.jpg

APABILA terdapat lebih daripada satu pilihan, sememangnya sesiapa pun akan rasa tersepit. Diluah mati emak, ditelan mati bapa. Tersepit. Mungkin ini perkataan yang boleh dilabel kepada masyarakat Islam hari ini. Namun, lain pula halnya dengan ‘kebebasan’ di mana setiap manusia mempunyai hak untuk melakukan apa sahaja.

Atas nama kebebasan juga, umat Islam sekali lagi dihimpit dengan pelbagai isu yang akhirnya menghasilkan beberapa pilihan untuk mereka bertindak.

Tidak habis dengan masalah-masalah yang wujud di lingkungan sekeliling, masyarakat Islam di dunia juga dihimpit masalah yang dicetus oleh musuh-musuh Islam yang tidak pernah leka dalam menjatuhkan maruah dan kedudukan agama Islam.

Hal ini bukan baru berlaku sehari dua atau sebulan dua bulan. Fitnah ke atas umat Islam telah berlaku sejak sebelum zaman Nabi Muhammad s.a.w lagi. Sehingga kini, pelbagai perkara yang menyentuh sensitiviti umat Islam dilakukan oleh mereka yang bergelar musuh Islam yang menganuti fahaman ‘kebebasan bersuara’.

BACAAN LANJUT…

Jangan lupa janji kita di PESTA BUKU. Jom!

Advertisements