fp187.jpg

KANSER atau barah payudara merupakan pembunuh dalam senyap yang paling tinggi melanda kaum wanita selain barah servik. Risiko mendapat barah payudara meningkat selari dengan peningkatan umur seseorang namun penyakit ini menyerang dengan lebih agresif sekiranya ia berlaku kepada wanita muda. Barah payudara yang dikesan pada wanita yang berusia muda sangat unik kerana ia tidak membentuk ketulan sehingga tidak dapat dikesan dengan menggunakan kaedah mamografi atau ultrasonografi.

Barah payudara biasanya dikesan pada wanita yang lebih berusia. Usia yang disarankan untuk menjalani pemeriksaan ialah 40 tahun. Namun pada tahap umur ini, barah yang berlaku selalunya sudah berada pada tahap kritikal, tanpa disedari oleh pesakit tersebut.

Terdapat pelbagai kaedah pengimejan dalam usaha mengesan kehadiran barah payudara seperti mamografi filem x-ray, ultrasound, Pengimejan Resonan Magnetik, Pengimbasan Radionuklid, xeromamografi, termografi dan banyak lagi. Kaedah terbaharu ialah mamografi digital berasaskan komputer dan ultrasound 3D.

Walau bagaimanapun, kaedah mammografi filem masih merupakan tahap piawaian emas dalam mengenalpasti barah payudara. Ini dibuktikan oleh Institut Perubatan (Institut of Medicine) dan National Research Council of the National Academies of America yang melaporkan hal itu pada tahun 2001.

Seterusnya BACA SINI…. 

Advertisements