Song Name: I Believe
Artiste(s): Yamaguchi Yuko
Drama Title: Over time
samishikute kotoba mo denai konna yoru wa
kimi no egao dakishime nemuro hummfutari

nara doshaburi no ame kogoeru asa
te o tsunaide kitto arukeru sobade

I believe kie kaketa ano hi no yume
itsudemo te o kazashi mamoru
wasure nai

When I’m feeling small
When it’s cold outside
I don’t know who I should believe
And when I needed someone

special just by my side
Who was there?

I believe someday I will love
Someone who’s by my side
Oh someday
My special one will come alone
I’ll pray everyday

I believe kie kaketa ano hi no yume
itudemo te o kazashi mamoru

So I believe moshimo kazeni furuete iru toki wa
futari de sagaso hi no sasu basho

Someday I will love
Someone who’s by my side
Oh someday oh someday
I keep on praying everyday

1990-an, merupakan tahun drama Jepun di Malaysia. Seingat saya pada masa tu, setiap hari dari pukul 6 petang hingga 7 malam, televisyen menayangkan drama-drama Jepun yang akhirnya menjadi kegilaan penonton di Malaysia. Dari satu drama ke satu drama, ianya menjadi satu penantian yang tidak berkesudahan apabila satu demi satu drama Jepun yang di bawa masuk ke Malaysia mendapat sambutan yang baik.

Seingat saya juga drama-drama yang ditayangkan mempunyai tema yang berbeza dan menampilkan pelakon-pelakon yang baik mutu lakonannya. Bermula dari drama Beutiful Life, Good Luck, Overtime, LongVacation, Perfect Love, Beach Boy, GTO dan banyak lagi. Pada waktu itu pelakon-pelakon yang digilai adalah seperti Takashi Sorimachi , Esumi Makiko, Takuya Kimura, Nanako Matsushima, Tokiwa Takako dan ramai lagi.

Saya akui, suatu waktu dahulu saya amat meminati drama Jepun sehingga sanggup melapangkan masa demi menonton cerita-cerita yang dipaparkan. Memang menarik, malah lebih menarik daripada menonton drama telenovela dari Filifina yang streotype atau telenovela dari Mexico yang menonjolkan tema seks dan skandal. Dan kini sinetron dari Indonesia mula menghiasi televisyen kita. Dan semakin lama juga paparan yang di beri telah memasuki fasa streotype.

Semalam, semasa mengemas koleksi VCD, DVD di rumah, saya menemui semula VCD drama Jepun yang menjadi koleksi terbaik saya. Tidak banyak. Beutiful Life, Overtime, GTO, Office Girl, Good Luck, Beach Boy, Long Vacation. Ya, cuma itu. Yang lain-lain dipinjam oleh kawan-kawan tanpa memulangkan semula kepada saya.

Dalam banyak-banyak drama tersebut, saya menonton cerita Overtime banyak kali. Lebih daripada berpuluh kali. Mungkin juga mencecah lebih daripada 100 kali.

Bukan aspek romantik yang membuatkan saya suka pada cerita tersebut. Tetapi nilai persahabatan dan percintaan yang lain daripada yang lain. Tapi bila lihat semua, kebanyakan drama Jepun memang menyisip tema persahabatan dan percintaan dalam senyap, dengan paparan dan garapan yang berbeza.

Pertama kali menonton drama Overtime, saya tidak puas hati kerana Natsuki (Esumi) memilih Cikgu Kuna (Shiina Kippei) sebagai jodohnya. Kenapa dia tak memilih Soichiro (Takashi Sorimachi). Dan persoalan ‘dewasa’ akhirnya memberi jawapan kepada saya apabila saya kerap menonton drama ini sehingga saya faham konsep membuat pilihan dalam hidup.

Bukan cerita ini sahaja yang menggamit hati saya untuk membeli set VCD nya, malahan lagunya pun agak sedap untuk didengar.

Melihat semula drama masa kini, tidak kira dari negara mana pun, konsep nilai kemanusiaan dan budaya semakin tipis. Apatah lagi drama Melayu, nilai budaya dan pegangan agama juga ada yang dipaparkan sambil lewa. Yang menjadi keutamaan adalah nilai komersial.

Saya semakin obses untuk mengumpul drama-drama lama yang berkualiti.

* Lirik lagu-lagu lain dalam drama Overtime

Advertisements