Lagu Rasa Sayang jadi perbalahan? Baca ini juga


 Rasa sayang hey
 Rasa sayang sayang hey
 Hey lihat nona jauh
 Rasa sayang sayang hey
 
 ( di ikuti dengan pantun klasik/tradisional )
 
 Rasa sayang hey
 Rasa sayang sayang hey
 Hey lihat nona jauh
 Rasa sayang sayang hey

Lagu rasa sayang telah sebati dalam setiap jiwa orang Melayu. Mungkin juga kanak-kanak zaman sekarang tidak begitu mengenali lagu ini. Tetapi bila sebut sahaja lagu Rasa Sayang, semua orang tahu.

Alahai….Nak saman Malaysia hanya kerana lagu ini? Apa rasionalnya? Sebelum lagu ini dikomersialkan dan dijadikan salah satu lagu tema Tahun Melawat Malaysia 2007, tiada pula negara seberang itu mengambil apa-apa tindakan.

Saya tidak faham, mengapa isu picisan begini dijadikan pertikaian oleh mereka. Lagu Rasa Sayang merupakan salah satu lagu klasik yang bertebaran di mana-mana negara kerana sifatnya yang catchy dan juga liriknya yang boleh diubahsuai mengikut keadaan semasa.

Lihat sahaja lagu ‘happy birthday’…Ada sesiapa atau mana-mana negara mahu mengaku bahawa lagu ini adalah lagu negara mereka? Tiada kan? Ada saman menyaman berlaku kerana lagu Happy birthday bertebaran di mana-mana negara?

Konsepnya sama. Lagu Happy birthday mahupun lagu Rasa Sayang merupakan tinggalan nenek moyang yang diwarisi secara lisan sejak turun temurun. Oleh itu, jangan sewenang-wenangnya menghina Malaysia dengan mengatakan bahawa Malaysia menciplak lagu itu dari Indonesia.

Menteri Kebudayaan, Kesenian dan Warisan Datuk Seri Dr Rais Yatim berkata isu itu sepatutnya tidak timbul kerana lagu berkenaan mahupun lagu rakyat yang lain seperti `Jauh Di Mata’, `Burung Pungguk’, `Terang Bulan’ adalah lagu-lagu nusantara yang diwarisi daripada nenek moyang dahulu.

Apa sebenarnya yang mereka inginkan? Hakcipta yang mana yang ingin didebatkan? Usahlah pertikaikan hal-hal sekecil ini dan saman menyaman hal-hal picisan begini yang akhirnya membawa kepada pecah-belah yang memalukan bangsa Melayu. Tidak kira sama ada Melayu Malaysia atau Melayu Indonesia.