Belum pun reda resolusi -ketetapan-undang-undang dan peraturan untuk pemandu bas, pengusaha syarikat bas dan sebagainya, sebuah bas terbabas lagi.

Pemandu : Mengantuk kerana sempat tidur dua jam sahaja selepas perjalanan Kuala Lumpur -Kota Bharu. Tiada pemandu ganti untuk perjalanan ke Kuala Lumpur. Telah memberitahu penumpang yang dia mengantuk. Berhenti sebentar di sebuah gerai untuk hilangkan ngantuk. Telah melarikan diri setelah bas yang dipandunya (TRITON) terbabas dan terbalik ke dalam parit. Mempunyai satu saman tertunggak berjumlah RM100.

Penumpang : Benyamin Ali, 28, guru agama warga Kemboja, mati di tempat kejadian kerana cedera parah di kepala dan badan akibat tersepit, 4 parah dan selebihnya cedera ringan.

Bas : Semakan mendapati bas ekspres Triton bernombor pendaftaran WFQ381 yang terbabit dalam kemalangan itu, mempunyai sembilan saman trafik tertunggak dengan nilai kompaun berjumlah RM1,920.

hmmm…..kepada pihak yang berkenaan, segeralah bertindak. Laksanakan ketetapan yang telah dibuat. Pemantauan dan penguatkuasaan undang-undang segera dijalankan. Musim cuti sekolah telah bermula. Jangan ada yang menjadi mangsa lagi kerana kelalaian ini.