Pening!

Mungkin disebabkan sejak akhir-akhir ini gegendang telinga sentiasa disumbat earphone. Saya tahu ada kesan pada sistem pertahanan badan manusia jika terlalu terdedah kepada gelombang radio (aktif).

Fikiran pecah. Pecah beku.

Artikel masih tak dibuat. Langsung tak buat. Idea mendingin.

Malam tadi nafsu membuak untuk menonton televisyen. Oleh kerana perut semakin buncit berlemak dan punggung melebar, hanya duduk di sofa dan mata tidak berkedip menonton. Alat kawalan jauh kehabisan bateri. Hasrat untuk menukar rangkaian tv terbantut. JANGAN TIDUR LAGI – kata Adlin Aman Ramli dan Azwan Ali.

Otak tiba-tiba mencerna kembali. Cair dan larut dalam aliran- hati-akal-jiwarasa. Topiknya lagi-lagi tentang remaja perosak bangsa dan agama – berkaitan fesyen berpakaian remaja yang terikut-ikut budaya barat. Telinga ditebuk sehingga berlubang sebesar satu sen, fesyen rambut emo, bertindik dan macam-macam lagi.

Bila ditanya mengapa berpakaian sebegitu? Jawabnya saja suka-suka, ikut fesyen terkini.

Bila ditanya mak dan abah tak kisah ke? Jawabnya, ada yang kisah dan ada juga jawapan dari remaja ini yang mengatakan ibu bapa mereka menyokong apa yang mereka lakukan. what??? (eh, lupa pula azam nak guna Bahasa Malaysia (MELAYU) sepenuhnya)

Apa????? Kalau 8 daripada 10 remaja memberi jawapan bahawa keluarga mereka memberi sokongan dengan habit buruk mereka tu, tak dapat saya bayangkan identiti Melayu di masa hadapan..ataupun tak sempat tengok sebab kiamat semakin dekat kan?

Advertisements