Bahan A:

  • 1 bahagian ikan pari yang telah di potong (sederhana besar)
    – di basuh bersih
    – sediakan besen sebagai acuan untuk kertas timah yang boleh di muatkan dengan ikan pari tadi, kemudian lapik dengan kertas timah 3-4 helai, biar tebal sikit supaya tak koyak. Biarkan kertas timah tu besar macam nak balut hemper! supaya senang nak balut ikan pari tu.
    – letak ikan pari ke atas acuan kertas timah. (biarkan dulu ikan tu releks)

Bahan B:

  • 5 biji bawang putih di hiris nipis dan dipotong memanjang (macam batang mancis)
  • 2 biji bawang besar di belah dua dan di mayang halus
  • 2 batang serai di mayang halus
  • 1 helai daun limau purut di koyak empat
  • 25 biji cili padi di mayang halus
  • halia sebesar ibu jari kaki di hiris nipis dan di potong memanjang
  • 1 biji cili besar (merah) di mayang dan dicincang halus
  • 3 sudu besar minyak masak
  • 2 sudu besar sos minyak ikan
  • 1/2 sudu kecil garam
  • 1/4 sudu kecil gula

Bahan C:

10 biji limau kasturi

Cara memasak:

Campurkan kesemua bahan B, dan gaul sehingga rata, kemudian masukkan ke dalam bahan A. Barulah bahan C di perah ke atasnya, balut ikan pari tadi dengan rapi dan kemas. Biarkan selama 15 minit untuk dia mesra, lemas dan rimas dengan kesemua bahan-bahan tadi. Lepas tu kukus/bakar selama 20 minit. siapppppp!

*Sesuai dimakan bersama orang tersayang. Jgn lemas dah le. Cuba..Su dan kak lenny jangan tak cuba plak!. hehehehhee

Advertisements