Mulan: You shouldn’t have to go!
Fa Li
: Mulan!
Mulan: There are plenty of young men to fight for China!
Fa Zhou: It is an honor to protect my family and my country.
Mulan: So you’ll die for honor.
Fa Zhou: I will die doing what’s right!
Mulan: But you…
Fa Zhou: I know my place. It is time you learn yours.

mulan32.jpg

Di atas ini adalah dialog antara Mulan dan bapanya, Fa Zhou. Dialog ini tercetus apabila Mulan berasa tidak puas hati dengan tindakan bapanya menerima watikah dari maharaja untuk berkhidmat sebagai askar untuk menentang Shang Yu. Sedangkan Fa Zhou telah berkhidmat menentang musuh sebelum ini sehingga menyebabkan kecederaan pada kakinya.

Namun, Fa Zhou mempunyai alasan sendiri mengapa dia harus menerima watikah itu. Padanya, berkhidmat kepada negara merupakan kemuliaan bagi seorang lelaki untuk melindungi negara dan juga keluarganya. Namun pendirian itu tidak difahami oleh Mulan.

Dan kata-kata terakhir Fa Zhou itu membuatkan Mulan tersentak dan mula sedar tanggungjawabnya sebagai seorang anak.

Seperti Mulan, saya juga mula belajar sesuatu melalui dialog itu – “it is time you learn yours!”.

Betapa selalunya kita tidak tahu malah tidak pernah sedar tanggungjawab kita sebagai seorang anak, kakak atau abang, ibu atau bapa, ataupun sebagai pekerja, kawan mahupun anggota masyarakat. Asyik sibuk dengan peranan orang lain. Asyik hidup dengan mengkritik orang lain.

Sesekali renung dan imbas semula, apakah yang dah kita buat selama ini yang boleh dibanggakan? Ataupun berapa banyak perkara yang telah kita laksanakan yang boleh dijadikan bekalan di akhirat kelak?

HIDUP HANYA SEKALI

 

 

Advertisements