Semalam saya didatangi jiran sebelah rumah. Di tangannya terdapat dua bungkusan kecil rempah ratus. Dia bertanya pada saya yang mana satu jintan manis dan yang mana satu jintan putih. Saya ternganga seketika. Sebenarnya saya pun kurang arif hal-hal sebegini. Bukan kerana saya tidak pernah memasak, tetapi rempah tersebut jarang saya gunakan.

Sebenarnya bukan saya sahaja yang tidak berapa kenal rempah ratus dalam masakan. ramai lagi wanita di luar sana sudah tidak kenal dengan rempah ratus (agaknya). Alasannya, semua guna instant.. kiub, perencah segera yang dah terkandung rempah-ratus tersebut… Oleh itu atas dasar inisiatif membantu wanita moden masa kini mengenali rempah ratus, saya cari maklumat ringkas dan muatkan dalam blog saya ni. Semoga setiap manusia yang melawati blog saya akan berpengetahuan mengenai rempah ratus.

1. KETUMBAR (CORIANDRUM SATIVUM L.)

ketumbar.jpg ketumbar1.jpg

Digunakan untuk menambah kesedapan makanan seperti kari dan rendang. Buahnya mempunyai aroma pedas dan sedap. Daunnya juga sering digunakan dalam masakan. Selain itu, ketumbar juga menambahkan rasa dalam masakan lain seperti bubur nasi, ayam atau ikan goreng dan sebagainya.

nama cina : Yan Shi, Fan Yan Sui, Yuen Sai, Wan-Swee (herb), Hu Sui (fruits)

nama Inggeris : Coriander, Chinese Parsley, Indian Parsley (herb)

Tamil : Kottamalli

2. JINTAN MANIS

jintan-manis1.jpg jintan-manis.jpg

Berbau harum. Rupanya seperti padi tetapi saiznya lebih halus dan kecil. Ditumbuk atau dikisar apabila hendak digunakan. Masakan yang berempah seperti kari, kurma dan rendang biasanya menggunakan rempah ini sebagai bahan perasa tambahan.

nama Cina : Xiao hue Xiang, Wooi heung, Hui xiang, Xiaohuixiang

nama Inggeris : Fennel

Indonesia : Adas Pedas

Tamil : sohikirai

3. JINTAN PUTIH

jintan-putih.jpg jintan-putih-1.jpg

Mempunyai bau yang kuat. Mempunyai bentuk seperti padi. Lebih besar daripada Jintan manis. Kegunaannya juga sama.

4. HALBA

halba.jpg halba-1.jpg

Juga dikenali sebagai Kelabet. Halba berfungsi mengubah rasa makanan utama seperti kari dan sayur. Digunakan juga untuk membuat kuih. Dikenali sebagai;

cina: Hu Lu Ba

Inggeris : Fenugreek (Trigonella foenum-graecum L.)

Tamil : Vendayam

5. BUAH PELAGA (Green Cardamon)

buah-pelaga.jpg

Juga dikenali sebagai katepus, kepulaga, puar dan tebus batu. Selain digunakan untuk masakan, orang India dan Arab suka mencampurkannya dalam minuman teh.

6. BUNGA LAWANG (Adas China)

bunga-lawang.jpg

Rupanya seakan bintang dan berbau kuat. menjadikan masakan kari dan sup bertambah enak.

Cina : Ba Jiao, Pak kok, Baat gok

Hindi : Badayan, Anasphal

7. BIJI SAWI

biji-sawi-1.jpg biji-sawi.jpg

Mampu mengubah rasa menjadi enak. Digunakan dalam masakan kari, acar dan asam pedas. Juga dikenali sebagai black mustard, brown mustard, Indian mustard.

8. LADA HITAM dan LADA PUTIH

lada-hitam.jpg lada-putih.jpg lada-hitam-1.jpg

Sering digunakan dalam masakan barat seperti stik. Lada hitam mempunyai rasa yang pedas dan panas serta mempunyai aroma yang lebih kuat berbanding lada putih. Juga dikenali sebagai black pepper, white pepper dan kali mirch.

9. KAYU MANIS

kayu-manis.jpg

Selain digunakan sebagai rempah penumis dalam masakan kari, kayu manis juga sering digunakan untuk membuat kek atau hidangan pencuci mulut. Rasanya begitu mempengaruhi makanan. Juga dikenali sebagai : Jou Kuei, Yuk Gwai, Sri Lanka cinnamon, Illavangam.