Bahan-bahan A:

  • 1 ekor ikan kerapu
  • 120gram tepung jagung
  • 1 biji telur ayam
  • Sedikit minyak (untuk goreng)
  • Garam secukup rasa

Bahan-bahan B:

  • 5 ulas bawang merah – dikisar
  • 5 ulas bawang putih – dikisar
  • 3cm halia
  • 1 batang serai – dititik
  • 1 helai daun pandan
  • 3 sudu cili sos
  • 1 sudu cili giling
  • Sedikit kunyit hidup
  • 3 sudu tomato sos
  • 3 cawan air
  • Sedikit cuka masak
  • Garam secukup rasa

Cara memasak:

  1. Gaulkan bahan-bahan A dan goreng hingga rangup.
  2. Untuk sosnya,panaskan sedikit minyak, tumis bawang putih, bawang merah, halia, daun Pandan dan serai sehingga bau naik.
  3. Masukkan cili giling dan kunyit.kacau sehingga naik minyak.
  4. Masukkan air, tomato sos,cili sos dan bahan perasa.kacau sehingga mendidih. Tuangkan ke atas ikan yang telah digoreng.
  5. Gorengkan bahan-bahan taburan dengan sedikit minyak ke atas hidangan tadi.


Untuk hiasan: Bawang besar, cili merah, gree pepper, nanas dan timun.

Advertisements