Bahan-bahan:

  • 1 ekor ayam (ayam kampung/ayam daging biasa (ayam bandar))
  • 4 ulas bawang putih
  • 5 ulas bawang merah
  • 15 atau lebih cili api/padi (ikut suka – kalau tak tahan pedas boleh kurangkan sikit)
  • 1 inci kunyit hidup
  • halia
  • 2-3 batang serai (dititik)
  • santan (dr sebiji kelapa) 


Cara memasak:
 

  1. Tumbuk cili api + kunyit hidup + halia + bawang putih + bawang merah selumat2nya.. 
  2. Bahan (1) tadi digaulkan dgn ayam di dalam kuali berserta serai yang dititik 
  3. Kecutkan ayam dengan bahan2 tadi supaya mesra hingga kering airnya 
  4. Masukkan santan dan kacau supaya tidak terbit minyak 
  5. Perisakan degan garam (serbuk perasa tak perlu..nanti tak pure) 
  6. Tunggu hingga kuah menggelegak dan lepas tu bolehLAH ditutup apinya..


Nota:  Kalau suka kentang, boleh masukkan selepas masukkan santan kedalam kuali dan kecilkan api supaya ia cepat empuk.

About these ads